Barcelona i la història de l’esport

La relació que té Barcelona amb l’esport s’observa des dels inicis de la història de la ciutat. Un exemple són les activitats esportives a la Barcino romana, on Lucio Vinicio Natal va ser el primer barceloní que va guanyar en els jocs olímpics.

En l’Edat mitjana, els tornejos i altres activitats físiques, que van anar apareixent en els nuclis de la noblesa, van suposar un avanç per a la història de l’esport a Barcelona.

També es van popularitzar els exercicis corporals i el joc de pilota amb totes les seves variants o la preparació física a través de les armes, deixant un important llegat esportiu.

Juegos Olímpicos en Barcelona 1992

Els orígens d’una ciutat Olímpica : La Barcelona del 1992

L’esgrima, la caça, el ball o l’equitació van ser els esports preferits dels nobles.

Altres activitats esportives que es practicaven eren la lluita, carreres pedestres, reptes de salts, balls o jocs de pilota.

Va ser a mitjan segle XIX, quan Barcelona va emprendre un procés d’expansió industrial i empresarial. Aquesta posició va provocar la presència d’una elevada colònia estrangera europea que va participar de l’associacionisme recreatiu, del qual era anomenat «sport».

Els vincles entre l’elitista colònia estrangera i l’emergent burgesia de Barcelona van facilitar la posada en marxa de les pràctiques gimnàstic-esportives.

Aquesta consideració va representar a la fi del segle XIX, coincidint amb la gestació dels Jocs Olímpics moderns, la imatge que va sustentar a Barcelona com la precursora i primer referent de l’incipient associacionisme esportiu a Espanya.

Els Jocs Olímpics de Barcelona en 1992 va ser un èxit en molts sentits. L’acolliment dels barcelonins i la ciutat comtal es va transformar per a acollir la cita olímpica.

La muntanya de Montjuïc, l’Estadi Olímpic, el Palau Sant Jordi, l’anell Olímpic, la Vila Olímpica, els Jocs Olímpics van suposar un salt per a la ciutat, en urbanisme, infraestructures i projecció internacional.

Orígen i evolució històrica de l’esport a Barcelona

Al llarg d’aquest recorregut s’observaran els diferents períodes que caracteritzen l’evolució de l’esport a la nostra ciutat.

En el nostre tour repassarem els esdeveniments i les organitzacions mes importants i representatives de la practica esportiva barcelonina i així tractarem d’entendre la importància de l’esport a Barcelona.

Opcionalment, sota prèvia sol·licitud, podem visitar el Museu Olímpic i de l’esport.

Si t’agrada la història, les nostres altres visites culturals també podrien interessar-te !

 


 

Més Rutes educatives per Barcelona

Primaria y Secundaria

El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso

La Barcelona de Picasso

Recorregut que segueix els passos del jove Picasso que va estar vivint a Barcelona dels 13 als 21 anys. Retrat d'una època (1895-1904) i d'una ciutat que Picasso va descriure com la seva “escola primària”. “Barcelona, la ciutat on va
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona

Ruta de la Barcelona i la Mar

Barcelona és una ciutat oberta a la mar. La ruta permetrà descobrir la vinculació de la ciutat amb la mar. La seva història marítima, les transformacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb la mar.
La Pedrera, Casa Milà, Gaudí, Modernisme, Modernisme de Barcelona, situat Passeig de Gràcia

Ruta Modernista i Gaudí

Recorregut al voltant de les obres més emblemàtiques del Modernisme català de l'arquitecte Gaudí.
Història de l'esport a Barcelona Montjuïc, Estadi Olímpic, Palau Sant Jordi, Oval Olímpic, Vila Olímpica, Jocs Olímpics de 1992, Futbol Club Barcelona, El Barça