Barcelona i la història de l’esport

La relació que té Barcelona amb l’esport s’observa des dels inicis de la història de la ciutat. Un exemple són les activitats esportives a la Barcino romana, on Lucio Vinicio Natal va ser el primer barceloní que va guanyar en els jocs olímpics.

En l’Edat mitjana, els tornejos i altres activitats físiques, que van anar apareixent en els nuclis de la noblesa, van suposar un avanç per a la història de l’esport a Barcelona.

També es van popularitzar els exercicis corporals i el joc de pilota amb totes les seves variants o la preparació física a través de les armes, deixant un important llegat esportiu.

Juegos Olímpicos en Barcelona 1992

Els orígens d’una ciutat Olímpica : La Barcelona del 1992

L’esgrima, la caça, el ball o l’equitació van ser els esports preferits dels nobles.

Altres activitats esportives que es practicaven eren la lluita, carreres pedestres, reptes de salts, balls o jocs de pilota.

Va ser a mitjan segle XIX, quan Barcelona va emprendre un procés d’expansió industrial i empresarial. Aquesta posició va provocar la presència d’una elevada colònia estrangera europea que va participar de l’associacionisme recreatiu, del qual era anomenat «sport».

Els vincles entre l’elitista colònia estrangera i l’emergent burgesia de Barcelona van facilitar la posada en marxa de les pràctiques gimnàstic-esportives.

Aquesta consideració va representar a la fi del segle XIX, coincidint amb la gestació dels Jocs Olímpics moderns, la imatge que va sustentar a Barcelona com la precursora i primer referent de l’incipient associacionisme esportiu a Espanya.

Els Jocs Olímpics de Barcelona en 1992 va ser un èxit en molts sentits. L’acolliment dels barcelonins i la ciutat comtal es va transformar per a acollir la cita olímpica.

La muntanya de Montjuïc, l’Estadi Olímpic, el Palau Sant Jordi, l’anell Olímpic, la Vila Olímpica, els Jocs Olímpics van suposar un salt per a la ciutat, en urbanisme, infraestructures i projecció internacional.

Orígen i evolució històrica de l’esport a Barcelona

Al llarg d’aquest recorregut s’observaran els diferents períodes que caracteritzen l’evolució de l’esport a la nostra ciutat.

En el nostre tour repassarem els esdeveniments i les organitzacions mes importants i representatives de la practica esportiva barcelonina i així tractarem d’entendre la importància de l’esport a Barcelona.

Opcionalment, sota prèvia sol·licitud, podem visitar el Museu Olímpic i de l’esport.

Si t’agrada la història, les nostres altres visites culturals també podrien interessar-te !

 


IDIOMA                                                       Català, Castellà, Anglés i Francés.


PUNT DE SORTIDA


PUNT D’ARRIBADA


INCLOU


NO INCLOU


 

 

Historia del deporte en Barcelona, Montjuïc, Estadio Olímpico, Palau Sant Jordi, anillo Olímpico, la Vila Olímpica, Juegos Olímpicos 1992, Football Club Barcelona, El Barça