La Barcelona de 1714

 

Aquest recorregut per la Barcelona del 1714 és un viatge que ens porta 300 anys per darrere en el temps, en el context de la Guerra de Successió.

Barcelona va ser la ciutat catalana mes afectada pel conflicte. Va viure els principals esdeveniments de la guerra i també els mes dramàtics, en ser conquistada l’11 de setembre de 1714 després de més d’1 any de setge de l’exercito borbònic.

El setge de Barcelona i la fi de la Guerra de Successió

Veurem com, després de morir sense descendència Carles II (ultimo monarca de la casa d’Àustria), el Rei Francès Lluís XIV va proposar que el seu nét Felip V, duc d’Anjou, fos designat rei d’Espanya amb la intenció d’expandir la influència i el poder de França pel territori europeu. Alguna cosa que Anglaterra, Àustria i Holanda van veure com un motiu per a declarar la guerra a França i Espanya. Aquest va ser l’inici de la guerra de Successió.

Després de més de deu anys de guerra, i després de la signatura del tractat d’Utrecht (1713), totes les potències europees havien acceptat la pau. Una ciutat, no obstant això, estava decidida a continuar lluitant per les seves llibertats: Barcelona.

Ciudadela de Barcelona fortaleza militar 1714

La ruta de la Barcelona del 1714 és una oportunitat per a descobrir i repassar aquests esdeveniments històrics claus, passejant pels llocs on han ocorregut:

El barri medieval amb el seu jaciment arqueològic sota el Mercat del Born, que formaven part del barri de la Ribera, el qual va ser derrocat pel rei Felip V per a construir la fortalesa militar de la Ciutadella després de la guerra de 1714.

Encara romanen molts testimoniatges monumentals d’aquesta època, i en aquesta ruta reviurem, amb l’objectiu de mantenir la memòria històrica, un retrat de la ciutat tal com era a principis del segle XVIII. Es tracta de llocs emblemàtics, carregats de simbolisme i amb un excepcional interès patrimonial.

 

 

Viu la Barcelona de 1714!

 


 

Més Rutes educatives per Barcelona

Primaria y Secundaria

El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso

La Barcelona de Picasso

Recorregut que segueix els passos del jove Picasso que va estar vivint a Barcelona dels 13 als 21 anys. Retrat d'una època (1895-1904) i d'una ciutat que Picasso va descriure com la seva “escola primària”. “Barcelona, la ciutat on va
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona

Ruta de la Barcelona i la Mar

Barcelona és una ciutat oberta a la mar. La ruta permetrà descobrir la vinculació de la ciutat amb la mar. La seva història marítima, les transformacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb la mar.
La Pedrera, Casa Milà, Gaudí, Modernisme, Modernisme de Barcelona, situat Passeig de Gràcia

Ruta Modernista i Gaudí

Recorregut al voltant de les obres més emblemàtiques del Modernisme català de l'arquitecte Gaudí.
Barcelone en 1714 Guerre de Succession d'Espagne ;