La Barcelona de Picasso

 

En la ruta de la Barcelona de Picasso estudiarem la història d’ell i la influència que ha tingut a Barcelona i com l’ha afectat en la seva carrera artística.

La relació de Picasso, qui va néixer a Màlaga, amb Barcelona s’inicia l’any 1895 quan la família Ruiz-Picasso s’instal·la a la ciutat catalana, concretament en els famosos “Porxos d’en Xifré” de l’industrial i Indià Josep Xifré i Casas.

El jove pintor, el setembre de 1895, a punt de fer els 14 anys, ingressa l’Escola de Belles arts de Barcelona “Escola de La Llotja” on el seu pare va exercir com a professor de pintura i on Picasso va cursar estudis durant dos anys. Posar de va manifestar la relació entre Picasso i la ciutat de Barcelona en la qual va viure i el mateix deia “Barcelona, la ciutat on va començar tot…”.

“Barcelona va ser la meva escola primària, el Batxillerat el vaig fer a París”

Al jove Picasso li agradava moure’s pels ambients artístics de la ciutat, on es trobaven els grans artistes i intel·lectuals de l’època.

Un d’aquests llocs era la taverna Els Quatre Gats (Carrer Montsió n°3), refugi d’inspiració on Picasso i els seus amics debatien sobre la vida i l’art. En aquest local emblemàtic va fer la seva primera exposició de pintures i fins i tot va arribar a dissenyar la portada del menú de la casa.

Bombardeo de Guernica famoso cuadro de Pablo Picasso 1937

 

Segueix els passos de Picasso a Barcelona on va aprendre a estimar la pintura…

En aquesta ruta passarem pels diferents allotjaments on es va instal·lar el pintor en el seu pas per Barcelona i pels seus diferents estudis.

Picasso mantindrà per sempre la seva relació amb Barcelona i tornarà a la ciutat repetidament, fins al 1939, quan l’artista passa a ser un exiliat i va prometre que no tornaria al seu país mentre el governés el dictador Francisco Franco.

Picasso va viure uns anys fonamentals: els del seu període de formació artística i creixement personal. Amb Barcelona va establir i va mantenir uns forts vincles durant tota la seva vida.

La màxima expressió d’aquesta vinculació va ser la seva voluntat de tenir a un Museu a la ciutat dedicat a la seva obra, el « Museu Picasso » que va obrir les portes l’any 1963. El museu va ser obra de l’obstinació de Jaume Sabartés, amic de la infància del pintor.

Si t’agrada la història, les nostres altres visites culturals també podrien interessar-te !

 


 

Més Rutes educatives per Barcelona

Primaria y Secundaria

El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso

La Barcelona de Picasso

Recorregut que segueix els passos del jove Picasso que va estar vivint a Barcelona dels 13 als 21 anys. Retrat d'una època (1895-1904) i d'una ciutat que Picasso va descriure com la seva “escola primària”. “Barcelona, la ciutat on va
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona

Ruta de la Barcelona i la Mar

Barcelona és una ciutat oberta a la mar. La ruta permetrà descobrir la vinculació de la ciutat amb la mar. La seva història marítima, les transformacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb la mar.
La Pedrera, Casa Milà, Gaudí, Modernisme, Modernisme de Barcelona, situat Passeig de Gràcia

Ruta Modernista i Gaudí

Recorregut al voltant de les obres més emblemàtiques del Modernisme català de l'arquitecte Gaudí.
El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso