Descobreix la història de la Revolució industrial a la ciutat de Barcelona a partir de mitjans del segle XVIII. Història d’una Revolució científica, demogràfica i social que va fer de Barcelona una de les ciutats mes grans d’Europa.

Revolució industrial a Barcelona

La història de la Revolució industrial a Barcelona comença en el segle XVIII, procés en el qual Barcelona va ser pionera.

Aquesta ruta té com a objectiu descobrir aquest procés d’industrialització al llarg de la Història de Barcelona, sent el punt de partida els orígens mercantils de la ciutat i la seva integració en el gran comerç internacional durant el final del segle XVIII, donat principalment per l’exportació d’aiguardents i la manufactura d’indianes.

La Revolucion industrial en Barcelona, siglo XVIII, industrialización, política franquista

T’ensenyem els principals motius de la revolució industrial a Barcelona

La producció de les Indianes i l’aparició de la maquina de vapor van ser capaç de generar les condicions econòmiques, tecnològiques i institucionals que van fer possible, durant la primera meitat del segle XIX, l’aparició de les primeres indústries modernes a Espanya.

La primera va ser la fabrica del Vapor de Bonaplata i Cia.

En el barri del Poblenou s’instal·len indústries tèxtils, però també un gran nombre de farineres, a més de fàbriques de molts altres sectors (alimentari, destil·leria, metal·lúrgic, etc.)

Al seu torn es van crear petits tallers i magatzems. Aquesta gran concentració industrial en el barri provoca que el Poblenou comenci a ser conegut amb el sobrenom del «Manchester català».

En la nostra ruta i visita per la revolució industrial tractarem :

  • Els grans esdeveniments que van ocórrer en el segle XX i que van impactar l’economia.
  • L’evolució topogràfica i l’organització social de Barcelona.
  • La caiguda econòmica que va venir amb la política franquista.
  • La greu crisi del sector tèxtil de la dècada de 1970 i els Jocs Olímpics de 1992.
  • Moltes d’aquestes transformacions van ser poc respectuoses amb el valuós patrimoni industrial del barri i, per tant, moltes de les naus industrials van ser derrocades.

En els últims anys, no obstant això, la consciència social respecte a la importància històrica i arquitectònica d’aquests edificis ha augmentat significativament i la seva preservació està més protegida.

Per tant, un important patrimoni industrial encara roman en peus al Poblenou.

Si t’agrada la història, les nostres altres visites culturals també podrien interessar-te !

 


 

Més Rutes educatives per Barcelona

Primaria y Secundaria

El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso

La Barcelona de Picasso

Recorregut que segueix els passos del jove Picasso que va estar vivint a Barcelona dels 13 als 21 anys. Retrat d'una època (1895-1904) i d'una ciutat que Picasso va descriure com la seva “escola primària”. “Barcelona, la ciutat on va
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona

Ruta de la Barcelona i la Mar

Barcelona és una ciutat oberta a la mar. La ruta permetrà descobrir la vinculació de la ciutat amb la mar. La seva història marítima, les transformacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb la mar.
La Pedrera, Casa Milà, Gaudí, Modernisme, Modernisme de Barcelona, situat Passeig de Gràcia

Ruta Modernista i Gaudí

Recorregut al voltant de les obres més emblemàtiques del Modernisme català de l'arquitecte Gaudí.
Patrimoine et révolution industrielle Usines de Barcelone