Barcelona i la mar

En la nostra ruta de Barcelona i la mar tenim com a objectiu presentar-los una faceta essencial de Barcelona, com és la relació que té la ciutat amb el món marí.

Barcelona y el mar, el puerto de Barcelona

L’evolució dels barris de Barcelona al llarg del temps

En aquesta visita, se’ls serà explicada la història de barris, edificis, carrers i persones que han fomentat aquesta relació al llarg dels segles:

Veurem la importància dels gremis en el barri de la Ribera, passejant pel Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, i recordarem l’evolució de la Barceloneta, del Port Vell…

Descobreix la història a través dels carrers de Barcelona

Des dels seus inicis, la història de Barcelona ha estat íntimament unida a la mar. En el transcurs dels segles, la seva línia de costa ha anat variant com a resultat de la constant dinàmica entre la mar i la terra.

En el segle VI a. C., la muntanya de Montjuïc i els seus assentaments ibèrics presidien el pla situat entre els rius Llobregat i Besòs, que en aquella època presentava un perfil litoral totalment diferent al d’ara.

A l’est de Montjuïc, llargues platges i una petita badia permetia l’entrada de la mar fins a terra endins, molt més allà de la franja costanera actual. Encarada a mar, en el cim d’aquest pujol, es va establir la Barcino romana.

Posteriorment, el temps porto l’aparició d’uns paisatges canviants d’illots i llacunes. La regressió marina va continuar i els nous espais de terra ferma que anaven apareixent van ser ocupats per horts i cases.

La construcció de les noves Drassanes Reals va ser en començament del canvi i en 1477 es va construir el port definitiu i es va unir l’illa de Maians (barri de la Barceloneta 1753) a terra ferma.

Passarem pel Moll de l’Assot i pels antics Embulls que es van construir per a emmagatzemar mercaderies i que actualment s’han convertit en el Museu d’Història de Catalunya.

Aquest recorregut, a més de presentar aquests aspectes importants de la història barcelonina, també és l’oportunitat per a passejar pels 5 quilòmetres de ruta litoral que envolten la ciutat, barrejant així l’interès pedagògic amb el plaer que ens ofereix la presència de la mar.

Si t’agrada la història, les nostres altres visites culturals també podrien interessar-te !

 


 

Més Rutes educatives per Barcelona

Primaria y Secundaria

El pintor Pablo Picasso (1881-1973), figura emblemàtica de Barcelona, on es troba el Museu Pablo Picasso

La Barcelona de Picasso

Recorregut que segueix els passos del jove Picasso que va estar vivint a Barcelona dels 13 als 21 anys. Retrat d'una època (1895-1904) i d'una ciutat que Picasso va descriure com la seva “escola primària”. “Barcelona, la ciutat on va
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona

Ruta de la Barcelona i la Mar

Barcelona és una ciutat oberta a la mar. La ruta permetrà descobrir la vinculació de la ciutat amb la mar. La seva història marítima, les transformacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb la mar.
La Pedrera, Casa Milà, Gaudí, Modernisme, Modernisme de Barcelona, situat Passeig de Gràcia

Ruta Modernista i Gaudí

Recorregut al voltant de les obres més emblemàtiques del Modernisme català de l'arquitecte Gaudí.
Barcelona i la mar, Barceloneta, Port Vell, Palau de la Mar, la Basílica de Santa María de la Mar, posta de sol a la platja de Barcelona